Sık Sorulan Sorular

Anadolu Yakasında (Tepeören Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı) ve Avrupa Yakasında (Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi) İBB’ye ait birer hayvan bakımevinde 7/24 esasına göre nöbetçi ekip ve veteriner hekim bulunmakta olup, bu birimlerce mesai saatleri sonrasında yeni oluşan trafik kazası vb. travmatik yaralanmalar gibi acil durumlara öncelikle müdahale edilmektedir.
Hayvanları Koruma Kanunu doğrultusunda ilçe belediyelerinin de büyükşehir belediyeleri gibi sahipsiz hayvanlara yönelik hizmet sunma görevi bulunmaktadır.

Aşı veya ilaçlar ile kalıcı şekilde bir kısırlık sağlanamamaktadır. Kısırlaştırma işlemi; genel anestezi altında özellikle yumurtalık ve testislerin ameliyat ile alınması şeklinde yapılmaktadır. Bu operasyon sonrası hayvan ömrü boyunca yavru yapmayacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğümüzce kısırlaştırılmış köpeklere küpe işaretleyici olarak takılmaktadır. Bu işaret dış bakıda hayvanın kısırlaştırıldığını, kuduz aşılarının yapıldığını, mikroçip takılıp kayıt altına alındığını ifade etmektedir.

Hayır. Köpeğin kulağında küpe olması, bu köpeğin kısırlaştırıldığı, kuduz aşılarının yapıldığı, mikroçip takılıp kayıt altına alındığını gösterir. Ancak, kısırlaştırılan köpeklerin cinsiyet hormonu aktiviteleri oldukça azalacağından, hayvanın genel mizacında bir yumuşama ve saldırganlığında da azalma görülmektedir.

Evet. Randevu alınarak, Geçici Hayvan Bakımevlerimize getirdiğiniz sokak hayvanları için kısırlaştırma hizmeti verilmektedir. İlçe Belediyenizde Geçici Hayvan Bakımevi var ise aynı hizmeti ücretsiz olarak oradan da alabilirsiniz.

Hayır. Çiftleşme ve çoğalmada dişi köpekler kadar erkek köpeklerin de rolü olduğundan, hem dişi hem de erkek köpekler kısırlaştırılmaktadır.

Mesai saatleri içerisinde Geçici Hayvan Bakımevlerimize gelerek dolduracağınız form sonrası uygun görüldüğü takdirde herhangi bir ücret ödemeden kimlik fotokopinizle köpek sahiplenebilirsiniz.

Evet. Alo 153 Beyaz Masa’yı arayarak; olay yerinin adresini ve hayvanın yanında bulunan kişinin iletişim bilgilerini verdiğiniz takdirde, 7 gün 24 saat nöbetçi ekibimizle, yaralı ve tedaviye muhtaç sokak hayvanları alınmakta ve sonrasında tedavileri yapılmaktadır.

Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonları etkisiyle çiftleştikleri görülebilmektedir, fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır.

Hayvanın cinsine, bakım ve beslenme koşullarına bağlı olarak değişebilmekle beraber ilk kızgınlığını (çiftleşme isteği) müteakiben, 6-7 aylıktan büyük kedi/köpeklerin kısırlaştırılması uygun görülmektedir.

Birçok ölümcül hastalığa karşı, kedi ve köpeklere zamanında aşı yapılarak bağışıklık kazanmaları sağlanmaktadır. Zamanında aşı yaptırılmadığı takdirde telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları yaşanabilmektedir.

Hayvan Gönüllüsü olmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’ne başvuru yapılmalıdır. Alacağınız kurs sonrası başarılı olanlar Yerel Hayvan Gönüllü Kartı alarak Geçici Hayvan Bakımevlerinde Hayvan Gönüllüsü olarak bizlere destek olabilirsiniz.

Hayır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde, gerekli tedavi ve kısırlaştırılma işlemleri sonrası küpe takılan ve sahiplendirilemeyen köpekler alındıkları ortama geri bırakılmaktadır.

Hayır. Hiçbir Birimimizde köpek sahiplendirme karşılığı ücret alınmamaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde, Veteriner Hekimlerimiz gözetiminde, hayvanların sağlık ve refah seviyeleri gözetilip mama ve su verilerek, gerekli tedavileri ve kısırlaştırılma işlemleri yapılması sonrası tedavileri bitenler alındıkları ortama geri bırakılmaktadır.

Kedi ve köpeklerin uzun süre kafeslerde bakılması etolojik ve fizyolojik yapılarına uygun değildir. Bu sebeple 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanununa göre hayvanlar alındıkları yere tekrar bırakılmak mecburiyetindedir. Ancak yaşlı, hasta ve sakat sahipsiz hayvanların Hayvan Bakımevi Birimlerimizde uzun süre bakımı yapılabilmektedir.

Hayır. Kedilerin uzun süre kafeslerde bakılması etolojik ve fizyolojik yapılarına uygun olmaması sebebi ile Kedi Bakımevimiz bulunmamaktadır.

Fatih Hayvan Aşı ve Tedavi Biriminde; kuşlar da dâhil sahipsiz tüm hayvanlara sağlık hizmeti verilmektedir.

Hayır. İtfaiye Caddesi Suyolu Sokak No:1 Fatih adresli Hayvan Aşı ve Tedavi Birimi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet vermektedir.

Hayır. Traş ve mama satışı hizmetimiz bulunmamaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği, İlçe Belediyeler ve Hayvan Gönüllüleri ile koordineli olarak, sahipsiz sokak hayvanlarının toplanması, aşılanması, kısırlaştırılması, çip ve küpe takılıp kayıt altına alınması, tedavisi biten ve sahiplendirilemeyen hayvanların alındığı ortama bırakılma çalışmaları tarafımızca yürütülmektedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği, İlçe Belediyeler ve Hayvan Gönüllüleri ile koordineli olarak, yaralı sokak hayvanları alınıp tedavi ve rehabilite edilmekte, tedavisi bitenler alındığı ortama geri bırakılmaktadır.

Hayır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü olarak hayvan üretimi yapılmamakta, bilakis sokaklardaki hayvan popülasyonunun azalması yönünde kısırlaştırma faaliyetleri sürdürülmektedir.

Hayır. Köpek eğitimi hizmetimiz yoktur. Bu amaçla özel köpek eğitim merkezleri tercih edilebilir.

Hayır. Geçici Hayvan Bakımevlerimizde pansiyon hizmeti verilmemektedir.

Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için mesai saatleri dâhilinde Veteriner Hekimlerimizle görüşebilirsiniz (0212 453 73 71).

Beslenme konusu, hayvanın yaşına, cinsine, türüne göre farklılık gösterebilmektedir.Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için mesai saatleri dâhilinde Veteriner Hekimlerimizle görüşebilirsiniz (0212 453 73 71).

Kedi ve köpeklerinizi ilk aldığınız zaman bir Veteriner Hekim tarafından muayene edilmesi yerinde olacaktır. Veteriner hekiminiz hayvanınıza uygun aşı takvimi belirleyecektir. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için mesai saatleri dâhilinde Veteriner Hekimlerimizle görüşebilirsiniz (0212 453 73 71).

Hayvanın cinsine, bakım ve beslenme koşullarına bağlı olarak değişebileceği gibi genellikle kedi ve köpekler yaklaşık 6 aylıkken kızgınlık göstermeye başlarlar. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için mesai saatleri dâhilinde Veteriner Hekimlerimizle görüşebilirsiniz (0212 453 73 71).

Hayvanın cinsine, bakım ve beslenme koşullarına bağlı olarak değişebileceği gibi genellikle kedi ve köpekler yaklaşık 5-7 haftalık olduklarında anne sütünü bırakırlar. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için mesai saatleri dâhilinde Veteriner Hekimlerimizle görüşebilirsiniz (0212 453 73 71).